FAQ

– Snoei?
Wanneer kan ik een walnotenboom het beste snoeien?
Beste tijdstip om een walnotenboom te snoeien is tweede helft van de zomer, Juli, Augustus en September. Wanneer u de walnoten wilt sparen die aan de boom hangen dan is het raadzaam te wachten tot ze gevallen zijn en direct daarna de ingreep te doen. Op deze manier gaat de boom niet bloeden en zal de wond het beste genezen.

– Bruine vingers?
Na het oogsten/rapen van de walnoten heb ik bruine vingers. Wat kan ik hieraan doen?
De bruine bolsters van de walnoot bevatten een natuurlijke bruine kleurstof waar vroeger wol mee gekleurd werd. Het meest verstandige is om noten te rapen met keukenhandschoenen aan. Wanneer u vingers toch bruin geworden zijn is het raadzaam een schuurmiddel zoals Jif te gebruiken en bijvoorbeeld garagezeep. De bruine kleur zal echter niet in 1 keer verdwijnen.

– Bloeden
Mijn boom heeft een beschadiging of is op een verkeerd moment gesnoeid en bloedt nu. Wat kan ik hieraan doen?
De wond goed droogmaken en direct insmeren met wondafdekmiddel.
Een huis-tuin-en-keuken middeltje is sigaren-as. Dit zorgt ervoor dat de vaten van de boom/tak verstopt raken waardoor het bloeden stopt. Als het bloeden gestopt is moet u de wond toch insmeren met wondafdekmiddel om infecties te voorkomen.

– Planten?
Wanneer kan ik mijn walnotenboom het beste planten?
Als de boom in rust is kunt u deze het beste planten. Op dat moment kan de boom ook pas gerooid worden in de kwekerij. De boom is in rust wanneer de bladeren gevallen zijn. In een normaal jaar is dit begin november. Planten met blote wortel kan dan tot ongeveer eind april.